Balázsék felvetették a nagy ötletet: mi lenne, ha kedd este hagyományteremtő lángospartit csapnánk, de úgy kollektíve, az egész szint. Tök jó, tök jó, lelkesedtem, pont, mint Stahl Judit: Enni jó! című könyvében a pizzánál: együtt sütünk, közben beszélgetünk, borozgatunk, juppi :) (helyhiány miatt páran kiszorultak a konyhából a társalgóba, ennyit az együtt sütésről, khm). Aztán: mit is sütünk? Lángost? Na nee! Persze csak egy pasi, aki azt se tudja, mi a különbség dagasztás és kelesztés között (bár ahogy észrevettem a lányok sem ;) ) képes kitalálni olyat, hogy kollégiumi körülmények között kelt tésztát süssünk.
Aztán rá kellett jönnöm kedden, hogy a kollégiumban minden lehetséges: élesztő felfuttatása (minek az), dagasztás (nincs dagasztókarunk és kenyérsütőgépünk, de még egy óriási tálunk se), és kelesztés (nincs idő rá) nélkül életünk első lángosa mind elfogyott, igaz, voltunk rá elegen.
A kolilángos receptjét azért leírom, de felhívom a figyelmet, otthoni sütéshez inkább a klasszik lángosreceptet használjuk, ami majd ide is felkerül, ha otthon lángosozni fogunk. Ez a recept pedig azoknak hasznos, akiknek nincs se gépük, se idejük. Vagy nagyon éhesek.
A kefirt, a tojást, az élesztőt és a sót összedolgozzuk a liszttel egy nagy tálban úgy, hogy a lisztet valaki fokozatosan adagolja. Kézzel imitáljuk :) a dagasztást, pár percet várunk, majd meleg, bő olajban kisütjük az amőba- és busóformájú nyomi lángosokat. (Ügyelve, hogy egyik se égjen szenessé a beszélgetés alatt, és gyűjtsünk össze minél több tányért, amire a lángostornyokat építjük, különben a kályha mögé esnek).
Jövő héten gulyás-party! Plakát a c2 konyhában, a legeldugottabb sarokban :D
Aztán rá kellett jönnöm kedden, hogy a kollégiumban minden lehetséges: élesztő felfuttatása (minek az), dagasztás (nincs dagasztókarunk és kenyérsütőgépünk, de még egy óriási tálunk se), és kelesztés (nincs idő rá) nélkül életünk első lángosa mind elfogyott, igaz, voltunk rá elegen.
A kolilángos receptjét azért leírom, de felhívom a figyelmet, otthoni sütéshez inkább a klasszik lángosreceptet használjuk, ami majd ide is felkerül, ha otthon lángosozni fogunk. Ez a recept pedig azoknak hasznos, akiknek nincs se gépük, se idejük. Vagy nagyon éhesek.
hozzávalók
2 nagy doboz kefir
4 tojás
2 friss élesztő
2 ek só
2 kg liszt
2 ek olaj
2 nagy doboz kefir
4 tojás
2 friss élesztő
2 ek só
2 kg liszt
2 ek olaj
A kefirt, a tojást, az élesztőt és a sót összedolgozzuk a liszttel egy nagy tálban úgy, hogy a lisztet valaki fokozatosan adagolja. Kézzel imitáljuk :) a dagasztást, pár percet várunk, majd meleg, bő olajban kisütjük az amőba- és busóformájú nyomi lángosokat. (Ügyelve, hogy egyik se égjen szenessé a beszélgetés alatt, és gyűjtsünk össze minél több tányért, amire a lángostornyokat építjük, különben a kályha mögé esnek).
Jövő héten gulyás-party! Plakát a c2 konyhában, a legeldugottabb sarokban :D
5 megjegyzés:
Hajajj.:) Hozzátenném ez nem kolilángos, hanem az anyukám lángosa:P ő ugyanis idő hiányában így csinálja:P:D
és igen, éljen a C/2.
igenigen, köszönjük évianyunak a receptet! :)
amikor koleszben laktam, rendszeresen sütöttünk pizzát, én gyúrtam-kelesztettem a tésztát, meg csináltam a paradicsommártást, úgyhogy a többiek csak a feltétnek valót szerezték be. úgyhogy én tudom, mi a különbség a dagasztás és kelesztés közt:D
Starfi, starfi, tudod jól, h nem rád értettem! :D
:)))))))
Megjegyzés küldése